Кънчо Стойчев: Президентът Радев възстанови и поддържа високото доверие в институцията
Секция: Интервюта
19 Януари 2018 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кънчо Стойчев: Президентът Радев възстанови и поддържа високото доверие в институцията

/КРОСС/ Президентът Румен Радев не само възстанови високите нива на доверие в президентската институция, но и успя да ги поддържа. Това коментира в интервю за Радио „Фокус" социологът Кънчо Стойчев за данните от последния ежемесечен сондаж на „Галъп интернешънъл" за доверието в институцията. Той подчерта, че президентската институция символизира нацията и затова за българите е важно лицето, което ни представя на международната сцена, да бъде добре прието.

„Преди всичко се държи на една негова принципна позиция - той изпълняваше успешно ролята си на коректив и човек, който има моралната грижа да коригира управлението. На няколко пъти сме свидетели на употребата на ветото, свидетели сме как и в необходими моменти свикваше Kонсултативен съвет за национална сигурност. Но същевременно той изпълнява тази коригираща функция не с някакво идеологическо озлобление, а по един съвсем мек и нормален начин, като беше твърд и принципен, но без да се натрапва, без да влиза в роля, която виждах в предишния президент, който се опитваше да налага своите твърде стеснени представи за света върху цял един народ. В този смисъл ние имаме един успешен президент - Румен Радев, през неговата първа година", уточни Кънчо Стойчев.

Той каза още, че очаква президентът Румен Радев да продължи такъв курс, спазвайки принципите си, стига тази позиция да съвпада с националния интерес и действията му да не се случват „зад сцената", а пред очите на народа, както досега.