Българска скулптура попадна в конкурентната надпревара между два френски града
Секция: КУЛТУРА
19 Януари 2018 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българска скулптура попадна в конкурентната надпревара между два френски града

/КРОСС/ Старинният град Фужер в областта Бретан, Западна Франция заложи на българска скулптура в надпреварата си с намиращия се наблизо град Лавал. От години двете живописни градчета се съревновават за по-добра визия и повече атракции за своите жители и гости.

Местната управа на Фужер избра една от скулптурите на българския автор Живко Седларски за атракция на градския парк. Ефектната скулптура - дърво от стомана, високо 3,5 метра привлича вниманието и любопитсвото на всеки, който мине покрай него. Гигантското дърво е най-интересно вечер, когато го осветяват специални прожектори. Творбата е създадена преди три години и има интересна история, свързана с местния Лесотехнически лицей. Завършващите тогава ученици, които в последната година изучават и изобразително изкуство, са участвали в процеса по създаването на скулптурата. Тяхна е идеята колосалното дърво да бъде червено, за да контрастира с фасадата на лицея в бяло и синьо. След като три години творбата вдъхновява учениците от лицея, днес вече радва жителите и гостите на Фужер в сърцето на парка.

Стоманените дървета на скулптора Живко Седларски, който от 27 години живее и твори във Франция се появяват на кръстовища, в обществени и частни паркове и пространства. Над 10 са дърветата му от метал, високи над 3 метра. А по-малките, с височина от 27-30 см. до 1-3 метра са над 30. Най-високото дърво, създадено от автора, с височина 6,5 метра се намира в Лион.

През последните десет години творецът създава скулптури на женски фигури в рокли. Повечето от тях красят галерии и открити пространства в различни държави по света, дори в Китай. В България могат да се видят две от ефектните „метални" рокли на скулптура. Рокля „Сирена" пред гранд хотел Поморие и „Бягаща по вълните" в парк „Изгрев" в Бургас.

Живко Седларски е роден в Елхово през 1958 година. Завършва Националната Художествената академия, но истинската школа за него е ателието на баща му - художникът Кольо Седларски, който първоначално твори в Сливен, а по-късно в София.