Евродепутат Момчил Неков: Порочната практика за орязване на бюджетите за култура в държавите членки на ЕС трябва да спре
Секция: ПОЛИТИКА
19 Януари 2018 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евродепутат Момчил Неков: Порочната практика за орязване на бюджетите за култура в държавите членки на ЕС трябва да спре

/КРОСС/ Необходим е сериозен дебат за средствата, заделени за култура в следващата многогодишна финансова рамка

„Обявяването на 2018 г. за Европейска година на културното наследство свидетелства за промяна на манталитетите. Крайно време е да осъзнаем, че за европейците културата и традициите са изключително важни и не можем да правим повече компромиси с това. В момента, в който държавите изпитват финансови затруднения, най-напред се орязва бюджета за култура. Тази порочна практика трябва да спре". Това заяви евродепутат Момчил Неков по време на дебат в пленарна зала относно стартирането на Европейската година на културното наследство.

Според последните данни на Евробарометър, повече от 80 % от европейските граждани смятат, че културното наследство е важно за техния регион, държава и за Съюза като цяло. „Нека не забравяме, че Европа е посещавана от милиони туристи всяка година именно заради богатите бит и култура", изтъкна Неков.

„Надявам се поставянето на тази тема в общественото пространство да не отмине заедно с 2018 г., а да даде началото на сериозен дебат за средствата, заделени за култура в следващата многогодишна финансова рамка", подчерта в изказването си Момчил Неков.

„За мое съжаление, България, която официално пое кормилото на европредседателството, е една от малкото държави, които не планират специално финансиране за културно наследство", допълни евродепутатът. Според него това е поредна пропусната възможност имайки предвид трагично ниските средства за култура, предвидени в националния бюджет.