Кристалина Георгиева: Русия може да достигне темп на растеж от 2,9%
Секция: Русия
19 Януари 2018 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кристалина Георгиева: Русия може да достигне темп на растеж от 2,9%

/КРОСС/ Руската икономика може да достигне средния за света темп на растеж от 2,9%, заяви в интервю за ТАСС главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, цитирано от БГНЕС.

"Първоначално прогнозата на Световната банка за растежа на световната икономика е 2,9% до 2020 г. Според мен това е постижима цел за Русия", каза Кристалина Георгиева.

Според нея, за да се постигнат по-високи темпове на растеж Русия трябва да се съсредоточи върху повишаването на производителността както на капитала, така и на труда, т.е. е необходимо да се стимулира така наречената обща производителност на факторите на производство.

"Какво означава това специално за Русия? Това означава много сериозно отношение към инвестирането в хората - в човешкия капитал, особено в качеството на образованието, качеството на труда", каза Кристалина Георгиева.

Георгиева допълни, че цифровизацията „може напълно да промени икономиката, по-точно тя вече я променя.

"Фактът, че премиерът Дмитрий Медведев дойде на пленарната сесия на форума Гайдар с таблета си, а не с вестниците, е от голямо значение. Това е символ на такива промени", каза още Кристалина Георгиева.

Според нея, за младото поколение в много страни по света животът вече не е възможен без дигитализация.