Валежен уикенд, а в понеделник зимата се завръща с пълна сила
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Януари 2018 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валежен уикенд, а в понеделник зимата се завръща с пълна сила

/КРОСС/ През нощта облачността ще се увеличава и утре ще е предимно облачно. Около обяд от северозапад ще започнат валежи от дъжд, които до вечерта ще обхванат цялата страна.
Отначало в Дунавската равнина, а до края на деня в по-голямата част от страната, вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне застудяване, с което до вечерта в Северна и високите полета на Западна България, дъждът ще преминава в сняг. Не се очаква образуване на съществена снежна покривка.
В югоизточните райони през по-голямата част от деня вятърът ще се задържи от юг, температурите ще останат сравнително високи и там валежите ще са от дъжд.

Минималните температури ще са предимно между минус 3 и 2 градуса, максималните - от 4 до 9 градуса, в югоизточните райони - малко по-високи.

По Черноморието ще бъде предимно облачно. След обяд и привечер на места ще превали дъжд, който в северните райони ще се примесва със сняг. Ще духа умерен вятър от югозапад, който след обяд ще започне да се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са 8-12 градуса. Температурата на морската вода е около 8 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
зима

В планините ще бъде предимно облачно и ветровито, със силен и бурен вятър от западната четвърт. На много места ще има валежи от сняг, в Странджа и Сакар - от дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5, на 2000 метра - около минус 2 градуса.

През нощта срещу неделя от запад на изток валежите от дъжд и сняг ще спрат, от запад облачността временно ще се разкъса и намалее до ясно. В неделя северозападният вятър ще се смени с югоизточен. Бързо ще се заоблачи и по-късно отново ще завали, в планинските райони на Западна България и в планините - сняг, в останалата част от страната - дъжд.

През нощта срещу понеделник валежите ще се усилят и ще продължат и в понеделник, като най-голяма е вероятността за значителни валежи в Предбалкана и и Родопската област. От североизток, по-късно от северозапад и север, с усилване на вятъра, ще нахлува още студен въздух и в понеделник вече навсякъде ще вали сняг, ще се образува снежна покривка.

Има вероятност поради снеговалежите и силния вятър, особено в Източна България и по планинските проходи, да се създаде сложна обстановка - намалена видимост, навявания и преспи.