Павлов: Първата година на президента Радев и вицепрезидента Йотова е много успешна
Секция: Коментари
19 Януари 2018 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Павлов: Първата година на президента Радев и вицепрезидента Йотова е много успешна

/КРОСС/ Много успешна е първата година на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Това заяви в предаването „Хоризонт за вас" социологът Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.

Представянето на този екип дори надмина моите очаквания. Това се потвърждава и от добрите стойности на одобрение и към президента, и към вицепрезидента. Президентът Радев продължава да държи стойности между 60 и 65% откакто встъпи в длъжност. Това е доста добър резултат. Бих казал, че той се нарежда веднага след Петър Стоянов, чието одобрение беше най-високо, но той встъпи в длъжност в един много критичен за България момент, както и на президента Желю Желев, в когото бяха фокусирани големи надежди. В сегашната ситуация този рейтинг на Радев е много висок. Има нещо дори още по-забележително - вицепрезидентът Илияна Йотова продължава да поддържа висок рейтинг, одобрението към нея се движи между 40 и 50%, тя е в челната петица на политиците по одобрение и това наистина е уникално - не е имало друг вицепрезидент, който не просто в челната петица, но ако щете и между първите 20 да се нарежда.

Според Павлов в действията на Йотова се забелязва нова роля на вицепрезидентската институция. Социологът е на мнение, че президентът Румен Радев е имал точна реакция в много ситуации. Имаше и малко на брой, но съществени пропуски, добави той.

Най-сериозната грешка е от последните дни - неговата позиция по отношение на конвенцията за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие. И то при положение, че вицепрезидентът Йотова вече беше изразила една абсолютно аргументирана проевропейска позиция. Това, което той направи впоследствие, е отстъпление назад. За съжаление, не е първият случай, в който той заема едни доста неевропейски позиции. Друг подобен случай беше това, че той даде в Конституционния съд споразумението за търговско партньорство с Канада. Това е абсолютно непремерено действие и няма да доведе до нищо.

Юлий Павлов изказа мнение, че острото противопоставяне между Цветан Цветанов и Румен Радев не е добро. Премиерът Бойко Борисов не иска такова противопоставяне и той се опитва да пази добрия тон между институциите, добави той. Според социолога тясното взаимодействие на президента с БСП е в повече.