Зарков: В България всичко е схема и всяка нова норма прави нова схема
Секция: Коментари
20 Януари 2018 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зарков: В България всичко е схема и всяка нова норма прави нова схема

/КРОСС/ Вотът на недоверие стъпва на една много ясна логика - корупцията всепризнато е основен проблем, подкопаващ българската държавност, основен проблем, който се пропива във всички други проблеми. Това обяви в предаването "Панорама" по БНТ зам.председателят на парламентарната група на „БСП за България" Крум Зарков.

„Няма доверие, защото хората знаят, че в нашата страна това, което пише в законите, няма значение, говореното от политиците няма значение, защото случващото се е коренно различно. В нашата страна за съжаление всичко е схема и всяка нова норма прави нова схема. От тази гледна точка ми се струва логично, че когато едно правителство не може да се справи с основния проблем в страната, просто трябва да си тръгне", коментира Зарков.

Той взе отношение и по темата с Истанбулската конвенция, която БСП вече обяви, че няма да подкрепи в парламента.

„Правителството подходи към един важен обществен проблем неподготвено, елементарно, хвърли картофа в общественото пространство, дебатът прегря до степен, до която тези, които са противници на ратификацията, се счита, че са едва ли не защитници на насилието срещу жени. А другите искат да въвеждат полове. Преувеличени неща са. След като до такава степен успяхме да настроят българите един срещу друг и едва сега да започват дискусии, които да изчистят проблема, ние от БСП считаме, че тази ратификация не е необходима на България и няма да я подкрепим. Трябва да обясним, че в борбата срещу насилието на жени или домашното като цяло, БСП е и винаги ще бъде винаги съюзник на всяка инициатива. Важното е да се извадят тези мерки, които да предотвратят тези мерки. Но да се натисне на този дебат зеленото и червеното копче, е простовато. Точно като човек, учил на Запад, въпросът не се поставя по един и същи начин в Париж и София. Контекстът е различен, социалните възприятия са различни и да се игнорират, би било безотговорно. Този тип дебати, дори когато са базирани върху страхове, трябва да бъдат обяснявани", допълни социалистът.