Дрон спаси удавници в Австралия
Секция: Технологии
20 Януари 2018 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дрон спаси удавници в Австралия

/КРОСС/ В Австралия двама удавници бяха спасени с помощта на дрон. Още през 2015 г. там стартира проект за патрулиране с безпилотни апарати по плажовете и крайбрежните води с цел по-добро проследяване на акулите, които могат да бъдат опасни за къпещите се, но ето, че дроновете вече изпълняват и други задачи, предава Technews.

Вчера, в района на градчето Ленъкс Хед е проведена първата спасителна операция с помощта на дрон. Двама души били в беда по време на силен прилив, разказва The Sydney Morning Herald. Само няколко минути, след като получава сигнал от спасителя Джай Шеридан, дронът открива давещите се и им хвърля надуваем спасителен елемент, който им позволява да стигнат безопасно до брега.

„Операцията би отнела на спасителите още няколко минути, за да стигнат до давещите си", коментира Шеридан.

Вероятно в конкретната ситуация тези допълнителни минути нямаше да са фатални, но в други случаи те биха коствали човешки живот.

През декември миналата година правителството на Австралия реши да инвестира 430 000 долара в безпилотни летателни апарати, чиято мисия е да наблюдават северното крайбрежие на Австралия за акули. Идеята очевидно е работеща, дори извън основния ѝ замисъл.