Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала
Секция: СВЯТ
20 Януари 2018 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

/КРОСС/ Точно в момента, в който изглежда, че има затопляне между Гърция и Македония, Алексис Ципрас е на път отново да взриви отношенията между двете страни.

"Македонската нация никога не е съществувала". Този цитат от иказването на гръцкия премиер вади вестник „Етнос", за да рекламира интервю с него, което ще бъде публикувано в неделя, предава „Нова телевизия". Във въпросното интервю Ципрас коментира спора за името с Македония, възможните решения, позицията на Атина по казуса и значението на въпроса за иредентизма.

Изказването пък идва само ден, след като в друга изява пред медиите Ципрас се похвали, че има напредък в преговорите за името и изрази надежда, че ще бъде решен 25-годишен спор.

В последните няколко дни гръцки и македонски представители преговаряха в ООН за новото име, като посредниците от обединените нации предложиха пет варианта.

Както е известно Гърция не признава Република Македония под това ѝ име, заради което в международните организации тя фигурира като Бивша югославска република Македония или просто БЮРМ.