Стотици хиляди протестиращи срещу Доналд Тръмп в над двеста града в САЩ
Секция: СВЯТ
21 Януари 2018 09:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стотици хиляди протестиращи срещу Доналд Тръмп в над двеста града в САЩ

/КРОСС/ Година след като Доналд Тръмп положи клетва като президент, огромни протести се проведоха в редица американски градове, сред които и най-големите Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго, съобщава БТВ.

Демонстрации имаше в над 200 американски града, а протестиращите бяха стотици хиляди. Само в трите най-големи града Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис организаторите на демонстрациите твърдят, че участниците в тях са 400 хил.

В тях се включиха звезди на шоубизнеса като Упи Голбърг, Натали Портман, Виола Дейвис, Ева Лонгория, Скарлет Йохансон, Роб Райнър и Джейн Фонда.

Протестиращите изразяват недоволството си от политиката на Тръмп по различни въпроси, сред които имиграцията, абортите, правата на жените, на хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните и др.

И докато протестите се провеждаха, Тръмп се опита да ги обърне в своя полза с публикация в „Туитър". В нея той каза, че днешният ден е отличен и насърчи хората да организират шествия, за да отпразнуват безпрецедентните исторически постижения и икономическите успехи в САЩ през последните 12 месеца.

„Безработицата при жените е най-ниската от 18 години", написа още в Тръмп.

Много от плакатите, които носеха демонстрантите, показваха, че те имат различни поводи да са недоволни от Тръмп. Някои изразяваха недоволство от предполагаемата некомпетентност на неговата администрация, а други от отношението му към жените и срещу неравенството между мъже и жени.

В много от градовете в демонстрациите се включиха членове на движението срещу сексуални посегателства и сексуалния тормоз „Аз също" (#metoo). На много места протестиращите припомняха, че тази година е важна и ще има избори за Конгрес в САЩ. „Властта е в урните", казаха някои от участниците в демонстрациите.
Бившият американски държавен секретар и кандидат за президент на демократите Хилари Клинтън приветства походите на жените.

Клинтън нарече в „Туитър" походите „завет за силата и издръжливостта на жените навсякъде".