50 хиляди души скандират "Македония означава Гърция" в Солун
Секция: СВЯТ
21 Януари 2018 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
50 хиляди души скандират "Македония означава Гърция" в Солун

/КРОСС/ Исторически многохиляден митинг се провежда в Солун. Неправителствени организации и сдружения на гръцки македонци протестират срещу употребата на името "Македония" като конституционно име на съседната държава.

Гърци от цялата страна, от островите и дори от чужбина пристигнаха в Солун за участие в днешния митинг. Над 50 хиляди души вече са в центъра на града пред паметника на Александър Македонски. Очаква се по предварителни прогнози броят им да стане над 200 хиляди.

С национални знамена и плакати "Македония означава Гърция" демонстрантите изразяват мнението на много от гърците, че в промяната на името на съседната държава не трябва да се включва "Македония". Последно социологическо проучване сочи, че 77% от анкетираните са на това мнение. В митинга участват представители на кметствата от цяла северна Гърция, както и депутати от партията "Независими гърци", която е част от правителството.

Църквата също взе страна в спора, но призова да не се организират протести. Солунският митрополит Антимос на литургия днес обаче покани вярващите за масово участие в митинга.

Медиите коментират днес, че митингът в Солун е "израз на национализъм".

Правителството продължава преговорите със Скопие за евентуалното ново име на Македония, но засега все още няма споразумение.