Над 7000 участници в "Сурва" през тази година
Секция: КУЛТУРА
21 Януари 2018 13:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 7000 участници в "Сурва" през тази година

/КРОСС/ На 26, 27 и 28 януари в Европейската столица на маскарадните игри - Перник, ще се проведе 27-ият Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва" 2018. Събитието се очертава като най-мащабното от всички издания досега със 7477 участници.

Освен от Перник и страната във фестивала са заявили присъствие и 17 групи от чужбина. Празникът, който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, предава БГНЕС.

На 19 януари в Министерство на културата група от 15 сурвакари от село Дивотино ще запознаят присъстващите на пресконференция във връзка с предстоящия фестивала с традиционния пернишки обичай. В пресконференцията се предвижда да вземат участие зам.- министърът на културата Амелия Гешева, кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска, зам.-кметовете Севделина Ковачева, Владислав Караилиев, Денислав Захариев, Йордан Павлов, директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова и представители на отдел „Култура" от Община Перник. Фестивалът е под патронажа на министъра на културата Боил Банов.