Франция поиска свикване на Съвета за сигурност заради турската инвазия в Сирия
Секция: СВЯТ
21 Януари 2018 16:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франция поиска свикване на Съвета за сигурност заради турската инвазия в Сирия

/КРОСС/ Франция призова за свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с операцията на Турция срещу кюрдите в Сирия. Това написа в "Туитър" френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, съобщава news.bg.

"Гута, Идлиб, Африн - Франция настоява за спешна среща на Съвета за сигурност", написа Дриан в социалната мрежа. Той допълни, че е разговарял с турския си колега Мевлют Чавушоглу в неделя сутринта.

"Тези боеве... трябва да бъдат спрени", заяви френският военен министър Флоранс Парли, като подчерта, че сраженията може да отклонят кюрдските сили, които заедно с Франция са част от международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава", от главната им задача - борбата против джихадистите.

Прекратяване на действията поискаха и Сирия, в лицето на режима на Башар Асад, и Иран.

В събота посланиците на постоянните мисии на САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай в Съвета за сигурност поканиха турското външно министерство да разкрие подробности за операция "Маслинова клонка".

Същевременно турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турската армия ще преследва докрай сирийските кюрди от град Африн.

Турският премиер Бинали Йълдъръм пък на практика предупреди никой да не се пречка на и да помага на кюрдите. 

"Ако някой окаже подкрепа на кюрдите в Африн, той ще се превърне в мишена на турските въоръжени сили. Всяка оказана на терористите подкрепа ще се превърне в наша цел", обяви Йълдъръм в  отговор на въпрос на журналист какви действия ще предприеме Анкара, в случай че продължат доставките на въоръжение от Вашингтон към кюрдските формирования в Сирия.