Кралят на Йордания през американския вицепрезидент: Източен Йерусалим трябва да е столица на Палестина
Секция: СВЯТ
21 Януари 2018 17:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кралят на Йордания през американския вицепрезидент: Източен Йерусалим трябва да е столица на Палестина

/КРОСС/ Кралят на Йордания Абдула изрази тревогата си относно решението на Вашингтон да признае Йерусалим за столица на Израел и заяви, че израелско-палестинският конфликт може да бъде разрешен само с решението за две държави, съобщава "Ройтерс".

Абдула изрази позицията на страната по време на разговори с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в Аман. Кралят повтори, че Източен Йерусалим трябва да бъде столица на бъдещата държава Палестина.

Йордания изгуби Източен Йерусалим и Западния бряг от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г.
Кралят предупреди, че решението на САЩ подклажда радикализъм и напрежение.

„За нас Йерусалим е ключов за мюсюлманите и християните, както и за евреите. Ключов е за мира в региона и за мюсюлманите ефективно да се борят с изкореняване причините за радикализма", уточни той.

Обиколката на Пенс в Близкия изток започна в събота с посещение в Египет. Тя включва три държави - Египет, Йордания и Израел.

Пенс заяви пред египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, че САЩ биха подкрепили решение за две държави, ако Израел и палестинците постигнат съгласие по този въпрос, пише "Гардиън".

Това е най-високопоставената визита на американски представител в региона от декември 2017 г., когато Доналд Тръмп обяви решението си за Йерусалим.

Пенс поясни, че египетският лидер е описал възражението си относно решението на Тръмп като "разногласие между приятели".