Осъдиха на смърт германска гражданка, била част от "Ислямска държава"
Секция: СВЯТ
21 Януари 2018 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осъдиха на смърт германска гражданка, била част от "Ислямска държава"

/КРОСС/ Иракски съд осъди на смърт германска гражданка за членство в терористичната групировка "Ислямска държава", съобщава телевизионният канал "Ас Сумария", цитиран от БТВ.

"Централният наказателен съд разгледа делото на обвиняемата в тероризъм гражданка на Германия и я осъди на смърт по Закона за борба с тероризма", заяви говорител на иракския Висш съдебен съвет.

Той каза, че "в хода на разследването обвиняемата е признала, че е заминала от Германия за Сирия, а оттам за Ирак, повлияна от идеите на "Ислямска държава". Следствието е доказало, че германската гражданка е подпомагала джихадистите, участвала е в терористични актове, включително в нападения срещу служители на иракските сили за сигурност.

Присъдата може да се обжалва.

Жената, чието име не се съобщава, е първата чужденка, осъдена на смърт в Ирак за членство в групировката, отбелязва "Ройтерс".

„Франс прес" добавя, че осъдената германска гражданка е от марокански произход и припомня, че през септември миналата година в Ирак бе осъден на смърт руски джихадист, задържан в Мосул.

Пред юли германското правосъдие съобщи, че в Мосул е било задържано и 16-годишно момиче с германско гражданство.

По германски данни за последните пет години от страната са заминали около хиляда ислямисти, решили да воюват на страната на джихадистите в Сирия и Ирак. От тях около 300 са се върнали в Германия, а 150 са загинали в конфликта, отбелязва ТАСС.