Дайнов: България е опасна за европейския ред
Секция: Коментари
22 Януари 2018 09:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дайнов: България е опасна за европейския ред

/КРОСС/ Бойко Борисов искаше да отиграе няколко хода. Първо той искаше да се покаже като помирител между Европейския съюз и Турция. На второ място премиерът искаше да получи гаранции, че България ще влезе в еврозоната и Шенген, а на трето място искаше да покаже, че води борба срещу корупцията. Това коментира в сутрешния блок на БТВ политологът Евгений Дайнов по повод на срещата между Бойко Борисов и Ангела Меркел, която се проведи.

Той добави, че доста са му харесали посланията на германския канцлер, която в изказванията си няколко пъти е използвала думата ред, като за Турция тя я е използвала като „подредени отношения", за Шенген и еврозоната също е използвала думата ред.

„За Западните Балкани отново каза, че има ред и правила", коментира още Дайнов.

Според него посланието на Меркел в случая е било, окей, „ние приемаме вашите искания и желания, но си има ред, за да бъде постигнато това".

Според политолога Бойко Борисов също така индиректно е признал, че съдебната реформа у нас не е съвсем завършена както обявиха преди време в Народното събрание. Очевидно в Европа са му обяснили каква би трябвало да бъде тя и че у нас липсва такава.

„Нали си представяте, ако дойде някой германски прокурор и го пуснете в българската прокуратура? Мислите ли, че за два дни няма да му стане ясно всичко", попита риторично Евгений Дайнов.

Дайнов смята, че България е опасна за европейския ред.

България е опасна за европейския ред. Най-големият проблем е изчезващите контейнери. От ЕС не знаят какво има в тези контейнери. България е крехка и несигурна страна, въпреки че е член на ЕС. Можем най-много до самолетчето да стигнем, защото не можем да прекарваме изчезващи документи и контейнери, в които да има някакви неща, за които от ЕС не знаят ядрени бойни глави ли са", добави още Дайнов.

Гост в сутрешния блок беше и журналистът Мария Стоянова.

„България по план трябваше да се присъедини към Шенген през 2011 година. На мен ми е много неприятно, че съм ощетена, защото имам български паспорт. Ако корупцията е проблем, ако редът е проблем, нека европейските политици, които идват на посещение, да го кажат. На нас ни се полага да пътуваме спокойно, както всички холандци, германци. Ако корупцията е проблемът да не сме в Шенген, е редно западните политици, които идват в България, да го кажат в прав текст. Не е честно към всички български граждани да се държат лицемерно", коментира Стоянова.