Чешкият премиер: Не разбирам защо Гърция е в Шенген, а България не е
Секция: ПОЛИТИКА
22 Януари 2018 13:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чешкият премиер: Не разбирам защо Гърция е в Шенген, а България не е

/КРОСС/ „За нас е важно Европа да помисли над Шенгенското пространство. Не разбираме защо Гърция е в Шенген, а България, Хърватия, Румъния не са". Това обяви премиерът на Чехия Андрей Бабиш след работна среща с премиера Бойко Борисов, предава „Фокус".

„Днес обсъдихме много важни и основни проблеми, които интересуват и двете страни", посочи той.

„За Чешката република това са Дъблинското споразумение и миграцията. Смятам, че не сме само ние, а и цялата Вишеградска четворка има сходни възгледи по тези въпроси", коментира той.

„Решението за квоти за мигранти беше взето без нас, това е неприемливо. Трябва да имаме общо мнение, тези проблеми трябва да се решават извън Европа", обясни чешкият министър-председател.

Относно българското председателство Бабиш коментира:
„България е председател на Съвета на ЕС, когато пред Европа стоят за обсъждане много важни фундаментални теми. Много се радвам, че по тези теми имаме общи възгледи и затова пожелавам на Българското председателство много успехи. Разчитаме на Българското председателство, за да решим тези въпроси", уточни той.

"Дъблинското споразумение не работи, така както искаме, не само разделя, а буквално разцепва Европа. Мисля, че с доверието, което имаме помежду си, ще намерим разумен компромис", заяви от своя страна българският премиер Бойко Борисов.

„Компромисът е да се затворят границите, да се влиза само през граничните пунктове, да се изградят центрове за сигурност, там където няма - в Либия, Турция", обясни той.

„Считам, че и колегите от Вишеградската четворка не биха погледнали с лошо око на това да се грижим за жените и децата, но в центрове за сигурност извън ЕС", заяви премиерът.

„Решенията, които предлагаме, са да се удължи Споразумението с Турция и да се нормализират отношенията. България е пример за опазване на границата и на Шенгенското пространство. Имаме и доверието, и подкрепата в тази посока", посочи Бойко Борисов.

„Дипломацията ни трябва да работи за мирен процес, да се погрижим за тези хора, които бягат от войната. Трябва да има и срок- да знаем след колко време ще се върнат по родните си места.

С диалог, с разбирателство и такт ще намерим необходимия и верния тон. Всички сме солидарни, че по-хубаво място от Европа няма и нашата Европа е обща и трябва да я защитим", обясни българският министър-председател.

„Между България и Чехия няма нерешени въпроси, имаме огромно приятелство и доверие. Същото мога да кажа и за страните от Вишеградската четворка", каза още Бойко Борисов.