Русия обвини САЩ, че насърчава разцепването на Сирия
Секция: Русия
22 Януари 2018 19:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия обвини САЩ, че насърчава разцепването на Сирия

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини САЩ в насърчаване на "сепаратистки настроения" сред сирийските кюрди, информира „Интерфакс", цитирана от news.bg.

Според него подобни действия са в резултат на "неразбиране на ситуацията или очевидна провокация".

Вече стана ясно, че кюрдите са включени в списъка на поканените за участие в мирните преговори за Сирия в черноморския курорт Сочи.

„Що се отнася до ролята на кюрдите в политическия процес, то със сигурност тяхната роля трябва да бъде гарантирана... На тази основа кюрдите бяха включени в списъка на поканените на конгреса на сирийския национален диалог, който ще се проведе в Сочи следващата седмица", подчерта Лавров.

През последните дни възникна ново напрежение в Сирия, след като Турция започна военна операция срещу кюрдите в района на Африн в отговор на съобщението на САЩ, че ще създадат и подготвят нови сирийски гранични сили, които ще са предимно от кюрдски милиции.

Вчера Вашингтон призова Турция "да се въздържа" и да ограничи военната операция в Северозападна Сирия.
В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че руски официални представители поддържат контакт с турското правителство относно операцията срещу сирийските кюрди.

Песков не отговори на въпрос дали Москва е знаела предварително за операцията. Той поясни, че Русия продължава да вярва, че най-важното е запазване териториалната цялост на Сирия.