Турция: Ако САЩ не спрат терористите, ние ще ги спрем
Секция: СВЯТ
23 Януари 2018 13:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция: Ако САЩ не спрат терористите, ние ще ги спрем

/КРОСС/ Турция иска да избегне всякакви сблъсъци със сирийски, руски или американски сили по време на операцията й в Северна Сирия, но ще предприеме необходимите стъпки за нейната сигурност, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

САЩ и Русия призовават Турция към сдържаност в рамките на военната й кампания "Маслинова клонка", предприета в района на сирийския кюрдски град Африн в събота, отбелязва агенцията.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който твърди, че сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), обеща Турция да изтласка кюрдските бойци и от сирийския град Манбидж, предаде БТА.

Терористите в Манбидж постоянно произвеждат провокативни изстрели. Ако САЩ не спрат това, ние ще ги спрем (терористите), заяви външният министър Чавушоглу.

Целта ни е не да влизаме в сблъсък с руснаците, със сирийския режим или със САЩ, а да се сражаваме с терористичните организации, каза той, цитиран от турската телевизия Хабертюрк.

Трябва да се вземат необходимите стъпки. Ако не се направи това, бъдещето на нашата страна е хаос. Ние не сме уплашени от никого по този въпрос, пълни сме с решителност. Няма да живеем със страх и заплахи, изтъкна Чавушоглу.

Във връзка с отношенията на Турция със САЩ той посочи, че бъдещето на двустранните отношения зависи от стъпките, които САЩ ще предприемат.

Чавушоглу каза, че Турция, която извърши седеммесечна военна операция в Сирия преди година и половина, за да изтласка бойците от "Ислямска държава" и Силите за защита на народа, ще продължи да действа, където сметне, че е необходимо.

Няма значение дали става въпрос за Манбидж, Африн, за източно от река Ефрат или за заплахи от Северен Ирак. Ако има терористи от другата страна на нашите граници, това е заплаха за нас, каза турският външен министър.