Колев видя ниша за появата на нова политическа формация
Секция: Интервюта
23 Януари 2018 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колев видя ниша за появата на нова политическа формация

/КРОСС/ До голяма степен бъдещето на националните политически битки ще бъде на основата на антиевропейското и дистанцирането от диктата на европейското, прогнозира в предаването „12+3" социологът Кольо Колев от агенция Медиана. Онези партии, при които има елемент на дистанциране и противопоставяне, но не крайно, ще бъдат в по-добра позиция, подчерта той и се аргументира:

Все повече и повече нараства усещането за лъжа. Преди говорехме за евроатлантически ценности, европейски хубави неща, европейски принципи. Все повече това престава да съществува и хората навсякъде виждат лъжа. Всичко това удря върху усещането за добрата Европа, доброто НАТО, добрия цивилизационен избор, ако щете, който беше рекламиран. И хората все повече и повече, изпитвайки отвращение, ще търсят нещо друго.

Дълбокото ми убеждение е, че на следващите избори алтернатива ще има, допълни социологът:

Независимо дали това ще е Слави Трифонов, ако той скочи в дълбокото, или някоя друга политическа формация, но ще има. Категорично. Има огромна ниша - за някой, който казва: "Не ща и тези, и тези. Всички са навързани като свински черва. Искам някой, който най-накрая да ми говори истина, да не ме лъже".

Ще има нова политическа формация, но дали тя ще бъде успешна като НДСВ, или като ГЕРБ, или ще остане на по-ниски нива, както беше Бареков, или "Воля" на Марешки, не може да се съди отсега.

Малко или много Българското председателство ще бъде много шум за нищо, смята Кольо Колев:

Темата полека-лека започва да се изтърква и ще продължи да се изтърква, ако няма някакви реални, вълнуващи хората теми и събития, например влизането на България в Шенген или в чакалнята за еврото. Това ще бъде една бързо изтъркваща се тема, ако няма някаква форма на закачки, свързани с националните интереси на България.

Върху вота на недоверие се наслагват допълнително казусите на Истанбулската конвенция и Пирин. Всичко това пряко удря върху управляващите и по несъмнен начин ерозира подкрепата за тях, изтъкна още Колев:

По Истанбулската конвенция без съмнение точки натрупаха Обединените патриоти и по-конкретно Красимир Каракачанов, който бе сред първите, били камбаната. БСП също ще получи своите позитиви - към момента тя се явява единствената основна партия, която е анти ГЕРБ.

ДПС в случая трудно можем да кажем в каква степен в момента са опозиция, или не са, отбеляза Колев.