Гечев: Пропуските в акцизната система на Агенция „Митници“ са умишлени
Секция: ПОЛИТИКА
23 Януари 2018 15:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гечев: Пропуските в акцизната система на Агенция „Митници“ са умишлени

/КРОСС/ Системата за обмен на информация между агенция „Митници" и Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) не е била манипулирана, но ако това се е случило, то няма как да се докаже. Това е основният извод на ДАНС и прокуратурата. Според Румен Гечев, депутат от ПГ на „БСП за България" системата е компрометирана и е изложила на риск финансовата сигурност на страната.

„Изумително за софтуерна програма - когато служител влиза в системата, тя не записва кой, кога и защо е влизал. Позволява да се трият файлове, да се манипулира системата. Програмата е скандална, така се манипулират данни за милиарди. Естествено е, че са се възползвали. Всички данъчни служители са ползвали и една и съща парола, компютрите са имали „Скайп" и „Ай Си Кю", което е помагало за изнасянето на информация", посочи Гечев.

Политикът допълни, че програмата умишлено е разработена така, че де не може да се открие виновен за манипулациите. „Прокуратурата не могат да подведат никой под отговорност, защото тази програма не показва нищо, няма следи. Не е нормално в потоци за милиарди левове, служителите да влизат с една и съща парола", допълни Гечев.

На въпрос какво ще се случи по време на дебата за вота на недоверие, Гечев поясни, че мачът все още не е решен. „Ние изпълняваме задълженията си на опозиционна партия като доказваме , че управляващите са корумпирани. Дори световни медии публикуваха информация, че България е на първо място по сива икономика и корупция", посочи Гечев.