Русия ще продава С-400 в Близкия изток и Югоизточна Азия
Секция: Русия
23 Януари 2018 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия ще продава С-400 в Близкия изток и Югоизточна Азия

/КРОСС/ Москва води преговори за продажбата на зенитно-ракетни комплекси С-400 "Триумф" в страни от Близкия изток и Югоизточна Азия. Това обяви военният министър на Русия Сергей Шойгу, цитиран от руските медии.

Той нарече С-400 "уникални комплекси", чиито характеристики са недостижими за никого друг в света.

По думите му, това потвърждавало наскоро сключения договор за доставка на противовъздушната система на Турция, която членува в НАТО.

Шойгу подчертал, че без обсъждането на въпросите, свързани с придобиването на руски оръжия, вече не минавала нито една среща с неговите чуждестранни колеги.

Той отбелязал, че понастоящем два комплекса "Триумф" действат в Сирия. Русия била готова да сподели опита си от използването на техниката и въоръжението в Арабската република.

"На първо място това е, разбира се, нашата бойна авиация, оборудването и оръжията на сухопътните войски, специалните части и на отделни места - руската система за противовъздушна отбрана. Не става дума само за такива комплекси като "Панцир", които бяха използвани в Сирия, но също и за зенитно-ракетни системи С-300 и С-400", посочил руският военен министър.

По-рано индийското издание Times of India, позовавайки се на военен източник, съобщи, че Русия и Индия приключват преговорите за доставката на пет дивизиона С-400. Сумата на сделката възлиза на около 390 млрд. рупии (около 5,5 млрд. долара).