Уволняват служителките, малтретирали деца с увреждания в дома в Габрово
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Януари 2018 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уволняват служителките, малтретирали деца с увреждания в дома в Габрово

/КРОСС/ Служителките в центъра за деца и младежи с увреждания в Габрово, които малтретираха възпитаниците си, ще бъдат уволнени. Това съобщи Нова телевизия. От общината, към която е детското заведение, са се самосезирали след пуснати в медиите клипове, които са изпратени и до прокуратурата и омбудсмана.

Клиповете са правени от социален работник между 2016 и 2017 г. и показват как служителките в дома Донка Калчева и Татяна Донева заплашват и удрят децата с крясъци и обидни думи. Медицинската сестра от април е в болнични, а на детегледачката още утре ще й бъде връчено известие за освобождаване.

В момента се извършва проверка от Агенция за закрила на детето, която ще излезе с резултати в петък, а от прокуратурата ще кажат резултатите от своята проверка до края на месеца.

"Многократно съм информирала за насилие, директорката не е искала да се чуват такива сигнали", разказа Йорданка Милчева, заснела клиповете. Тя обясни, че ги е направила, за да послужат за доказателство пред компетентните органи. Милчева не работи в центъра от два месеца. Посочи обаче, че не всички служители се държали зле с децата.

Ръководителят на център "Хризантема" Маринела Лазарова през декември изпратила сигнал до омбудсмана, а на 11 януари официално е сигнализирала прокуратурата. Когато видяла първия запис, тя го показала на директора на дирекция "Образование и социални дейности" Даниела Василева и нямало абсолютно никаква реакция.