Емблематичен болид на Сена ще бъде продаден в Монако
Секция: Автомобили
24 Януари 2018 13:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емблематичен болид на Сена ще бъде продаден в Монако

/КРОСС/ Състезателният автомобил McLaren MP4/8A, с който Аертон Сена спечели последната си победа от Гран При на Монако, ще се продаде на аукцион през май в Монако, организиран от финансовата компания Bonhams.

Легендарният пилот използва болида през сезон 1993, което е последната му година в Макларън, и финишира втори на 16 точки зад Ален Прост. С този автомобил обаче той поставя рекорда от шест победи в Монако, неподобрен 25 години по-късно. Тогава харизматичният бразилец побеждава Деймън Хил от Уилямс-Рено и пилотът на Ферари Жан Алези, докато Прост остава четвърти. Освен в Монако Сена използва шаси номер 6 на още седем състезания през сезона.

По-малко от 12 месеца след щумната си победа на уличното трасе, Сена загива в една от най-тъжните катастрофи в историята на Формула 1. Той обаче остава запомнен като един от най-важните личности в моторспорта изобщо. Задвижваният от Ford MP4/8A е описан от Bonhams като "изключително добре запазен" и "в движение".

Въпреки че за момента не се посочва стартова цена, се очаква крайната сума да бъде седемцифрена, а аукционът да генерира световен интерес. През ноември миналата година болидът на Михаел Шумахер от последната му победа в Монако бе купен за 7.5 млн. долара, превръщайки го в най-ценната кола в модерната история на Формула 1. Може би някой ще си направи колекция от най-значимите за Монако състезателни автомобили...