Ска Келер: Корупцията остава сериозен проблем за България
Секция: Интервюта
25 Януари 2018 09:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ска Келер: Корупцията остава сериозен проблем за България

/КРОСС/Корупцията остава сериозен проблем за България, особена тревога буди новият антикорупционен закон - това се казва в проучване на коалицията "Зелените/Европейски свободен алианс", публикувано вчера.

Пред „Хоризонт" съпредседателката на коалицията в Европейския парламент Ска Келер заяви:

Докладът отчита, че много неща са направени през изминалите години и десетилетия, но има много още за вършене. От една страна, това е заради новия антикорупционен закон, в който се смесват доста структури, които, иначе, вероятно работят добре. А това води до размиване на отговорността. И най-вече - защитата на разобличителите е напълно премахната, а те са изключително важен инструмент за разкриването на корупцията. Друг проблем е корупционното поведение, което ще се санкционира - не е ясно какво точно е това поведение. Още повече, че така може да бъде сплашен или принуден да замълчи неудобният опонент или медия например. Така че - докладът дава препоръки на България, но също и на ЕС, който има ангажимент в борбата с корупцията в рамките на своите институции.

Тя коментира и темата за квотите за мигрантите. Според нея трябва да по-настойчиво да се търси отговор на въпроса кое принуждава мигрантите да бягат:

Смятам, че е необходима нова система, в която всички да участват според възможностите си. Това мое мнение се споделя от много страни членки и евродепутати и можем да намерим компромис. Когато обаче българският премиер казва, че тази идея е мъртва и няма смисъл да я обсъждаме, това не е намиране на компромис, а означава, че оставяме Гърция, Италия и Малта да се оправят сами, без да ни пука за тях. Определено смятам, че трябва по-настойчиво да повдигаме въпроса за причините, които принуждават хората да бягат. И не говоря само за бежанците, а и за миграцията.