Руският патриарх Кирил идва у нас за Трети март
Секция: Русия
25 Януари 2018 11:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският патриарх Кирил идва у нас за Трети март

/КРОСС/ Руският патриарх Кирил ще посети България през март във връзка с честванията на 140-ата годишнина от Освобождението. Това казва посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров.
След като се разбра, че посещение на Владимир Путин по повод Трети март няма да е възможно заради кампанията за президентските избори в Русия, Макаров обясни, че докато не се видят резултатите от вота, е невъзможно да се правят планове за предстояща визита, казва още той пред "24 часа".

В интервюто Макаров посочва, че Москва не разглежда България като заплаха за националната си сигурност заради участието на страната в НАТО.

"И вие можете колкото искате да търсите България в списъка на заплахи (посочен в стратегията за националната сигурност на Русия - бел. ред.), да спекулирате с предположения, но няма да намерите там името на вашата държава. Просто защото никой не я смята за заплаха", казва дипломатът и добавя, че е друг въпросът "как вашите политици гледат на страната ни".

По отношение на възможността за българско участие в големите газови проекти Макаров казва, че страната му запазва нагласа за подновяване на диалога с ЕС за енергетиката. Според него е необходимо да се говори за изграждане на втора тръба на "Турски поток" към потребителите в Югоизточна Европа. "Всички варианти на включване на България в този проект ще могат да се разглеждат,само ако имат съответни разрешения и "стоманобетонни", както каза нашият президент, гаранции от страна на ЕК. Същото се отнася и до проекта на газовия хъб "Балкан", казва посланикът.