Меркел е оптимистка за коалиционните преговори
Секция: ПОЛИТИКА
26 Януари 2018 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Меркел е оптимистка за коалиционните преговори

/КРОСС/ Преди официалния старт на първия ден от преговорите за съставянето на ново федерално правителство в Берлин канцлерът на ФРГ Ангела Меркел увери, че ще влезе в тях с „оптимизъм, но и с много решителност", отбелязва вестник Der Standard, цитиран от „Фокус".

Меркел подчерта, че би искала с новата голяма коалиция със социалдемократите да бъде даден нов импулс за бъдещето на Германия, като същевременно допълни, че с оглед краткия срок на преговорите ще действа много внимателно.

„Хората очакват да се преместим към сградата на правителството", коментира канцлерът при пристигането си в централата на Християндемократическия съюз (ХДС) във федералната столица. Затова „ще преговаряме бързо. Смятам, че това е постижимо", заяви канцлерът.

Лидерът на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер също бе категоричен: „ХСД иска тази коалиция".

Четири месеца след изборите за федерален парламент, в Германия най-накрая стартират преговори за съставяне на новото правителство със среща между лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел, на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц.

Тримата днес се събират за разговор в сутрешните часове на деня, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. След това 15 представители на трите партии ще заседават в първи рунд от преговорите за нова голяма коалиция. Очакванията от тях са големи, след като повече от 120 дни в Берлин не може да бъде съставено ново правителство. До този момент това не се бе случвало в следвоенната история на Германия.