Смартфоните поскъпнали, но продажбите им се увеличили през 2017-а
Секция: Технологии
26 Януари 2018 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Смартфоните поскъпнали, но продажбите им се увеличили през 2017-а

/КРОСС/ Средната продажна цена на смартфоните се е покачила с 10% през последното тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2016-а и вече възлиза на 363 долара, сочи доклад на анализаторската компания GfK, цитиран от Technews.

2017-а година ще се запомни с няколко значими събития и тенденции на пазара за смартфони. Сред тях са, например, анонсът на iPhone X, преходът към съотношение на страните 18:9, двойните задни камери и др.

Анализаторите от GfK изтъкват още един важен тренд, който се проявява на базата на многобройни статистически данни. Оказва, че миналата година е рекордна по отношение на средната продажна цена на смартфоните. По-конкретно, тенденцията се наблюдава през четвъртото тримесечие, когато излезе iPhone X - най-скъпият масов смартфон на пазара. Неговата поява доведе до увеличаване на средната цена на смартфоните с 10%, спрямо 2016 г., достигайки 363 долара.

И други популярни смартфони поскъпнаха - iPhone 8 и 8 Plus спрямо своите предшественици, а също така Samsung Galaxy Note8 и Huawei Mate 10/10 Pro. Тенденцията е особено отчетлива, ако се сравнят продажбите и приходите на пазара за смартфони.

През четвъртото тримесечие на 2017 г. са продадени 397,2 млн. смартфона, което е само с 1% повече, спрямо същия период на предходната година. Но в парично изражение, пазарът е нараснал през тримесечието с 11%, достигайки 144 млрд. долара.

Броят на продадените смартфони се е увеличил най-забележимо в Централна и Източна Европа (със 7%) и в Близкия изток и Африка (с 8%). В парично измерение лидери по ръст са отново Централна и Източна Европа (28%), Китай и Западна Европа (по 17%).

Прави впечатление, че продажбите в Китай и Западна Европа са намалели като брой с по 3% във всеки от двата региона. Това ясно показва, че на тези пазари средната цена на смартфоните е нараснала значително.

Като цяло за годината, продажбите на смартфони са се увеличили с 3% до 1,46 млрд. броя. При това, в стойностно изражение пазарът е нараснал с цели 9%, достигайки 478,7 млрд. долара, сочи анализът на GfK.