Цачева и европейските ѝ колеги се готвят за тежка работа около службата на европейския прокурор
Секция: ПОЛИТИКА
26 Януари 2018 15:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цачева и европейските ѝ колеги се готвят за тежка работа около службата на европейския прокурор

/КРОСС/ Предстои немалко работа съвместно с Европейската комисия за изготвяне на правилата за институционализирането на службата на европейския прокурор. Това каза на пресконференция в НДК министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседанието на Неформалния съвет на министрите на правосъдието, предава „Фокус".

„Обсъждахме приоритетни теми за българското председателство в сектор „Правосъдие". Първата тема бе посветена на институционализирането на службата на европейския прокурор. Регламент, приет и с участието на България в условията на засилено сътрудничество. По време на българското председателство предстои немалко работа съвместно с ЕК по изготвяне на правилата, регламентиране на редица въпроси, за да отговорим на интереса на българските граждани възможно най-скоро да заработи тази нова служба. Днес обсъждахме взаимодействието между службата на европейския прокурор с останалите служби. Коментирахме и необходимостта от взаимодействие между държавите част от засиленото сътрудничество в службата за европейския прокурор и държавите, които на този етап не участват. Добрата новина дойде от Нидерландия, като колегата сподели, че новото правителство обсъжда възможността да се присъедини към службата", заяви Цачева.

По думите ѝ през месец март в София ще се проведе експертна конференция, на която ще се даде конкретен отговор на въпросите, които се поставят.

„Втората тема бе по отношение на регламента Брюксел IIа - законодателен акт, който има отношение към връщането на деца, отвлечени от родител, както и изпълнение на служебни решения спрямо родителски права и задължения в чужда държава. Чу се необходимостта от взаимно доверие между съдебните системи. Подкрепя се търсенето на бързина в изпълнението на съдебните решения. По въпроса за Кодекса за противодействие на речта на омразата онлайн коментирахме една тема, която бе подкрепена радушно, свързана с роботиката и изкуствения интелект през всички призми, които поставя този сложен въпрос за решаване. Обединихме се около това, че роботите трябва да бъдат в услуга на хората, а не хората в услуга на роботите. Удовлетворена съм от начина, по който протекоха дебатите", каза още Цецка Цачева.

Министърът на правосъдието бе запитан за Истанбулската конвенция, като тя уточни, че не е била основна тема на разговорите с нейните европейски колеги.

„Партньорите ни са наясно с дебата в българското общество. Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на конвенцията. Стана ясно, че е необходимо още време онези, които имат съмнения да прочетат, да се запознаят с документите. В понеделник в Брюксел ще се проведе конференция, в която отново ще дебатираме защитата на жертвите от престъпления и отново защитата на жените. Всяка от 3 жени е била обект на посегателство според статистиката. Коментирали сме неофициално дебатът, който върви в българското общество", обясни Цачева.