Болниците в Пазарджик и Пловдив - пълни с болни с усложнения след грип
Секция: Здраве
28 Януари 2018 13:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болниците в Пазарджик и Пловдив - пълни с болни с усложнения след грип

/КРОСС/ Усложненията от грипа препълниха болниците. В Пловдив и Пазарджик, например, не досигат легла и се налага да търсят допълнителни. Пикът на грипната епидемия все още не е отминал. За сериозни усложнения предупреждават лекарите. Болниците в Пазарджик и Пловдив са препълнени с пациенти, получили пневмонии вследствие на вирусната инфекция.

Между 10 и 12 деца на ден постъпват в пазарджишката болница с усложнения от грипа. Най-уязвими са тези между 1-5 годишна възраст. Най-честите усложнения от грипа при децата са бронхити, ларингити и пневмонии, предупреждават лекарите.

„Изкара грипа, но не успя да се доизлекува детето. Сега сме с двустранна пневомния. Заразяването - имаме батко, който ходи на градина и най-вероятно е станало от него", разказва Галина Дъбова.

Усложненията от грипа се оказват и рискови за хората над 50-годишна възраст, защото отключват съпътстващи заболявания, които могат да доведат до фатален край.

„Аз реших, че съм се излекувала и тръгнах на работа, защото наистина се чувствах, че съм по-добре, докато преди пет дни пак се почувствах много зле. Направиха ми снимка и се оказа, че имам двустранна бронхопневмония", разказва Екатерина Илова, пациентка от град Белово.

„Има 120 човека в момента, от които 80 от тях са с пневмонии. Това значи повече от 60-70% от болните, които лежат в момента са с възпалителни процеси на белите дробове. Тогава, когато се появят на фона на лечение на вирусна инфекция, се появят болки в гърдите, кашлица и отделяне на секрет, това вече говори за наслояване на една бактериална инфекция след вирусите", обяснява д-р Георги Станчев, началник отделение"Вътрешни болести" МБАЛ-Пазарджик.

Неправилното самолечение е една от причините да попаднем в болницата.

„Антибиотиците лекуват бактериите, а не вирусите. При типичен грип антибиотиците не помагат", категоричен е д-р Георги Цигаровски, семеен лекар в Пловдив.

И двете детски отделения и двете вътрешни в Пазарджишката болница са препълнени. Въпреки липсата на легла пациенти не се връщат. По време на епидемията всички болница са длъжни да оставят резервни легла за спешни случаи. Специалистите препоръчват в никакъв случай да не прибягваме до самолечение, а да потърсим навреме лекарска помощ, за да не получим усложнения от грипа.