Тереза Мей обяви кога ще бъде постигнато споразумението за Брекзит с ЕС
Секция: СВЯТ
02 Февруари 2018 11:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тереза Мей обяви кога ще бъде постигнато споразумението за Брекзит с ЕС

/КРОСС/ Британският министър-председател Тереза Мей обяви кога ще бъде сложен край на преговорите и ще се стигне до споразумение с Европейския съюз за излизането на страната ѝ от Общността. Това трябва да стане ни повече, ни по-малко след седем седмици.

„След седем седмици ние ще постигнем споразумение с ЕС. Това е графикът относно периода за прилагането на излизането на Великобритания от ЕС", заяви Тереза Мей, цитирана от „Ройтерс".

В същото време министърът на международната търговия на Великобритания Лиъм Фокс заяви, че след Брекзит страната му няма да участва в митническия съюз на ЕС.

„Трудно може да си представим как да бъдем в митнически съюз, едновременно с това да имаме независима търговска политика, защото по този начин ще зависим от ЕС и ще следваме търговската му политика", заяви Фокс.

„Трябва да стоим отвън и да се възползваме от растящите пазари. Една от причините да напуснем ЕС бе да поемем контрол, а това не е възможно с общи външни тарифи", убеден е министърът.

Неговите думи обаче противоречат с политиката на министър-председателя Тереза Мей, която допуска сключването на ново митническо споразумение с Брюксел, за да се защити „гладката търговия" и същевременно и да се позволи на Великобритания да сключва споразумения със страни извън Европа.