Обвиниха в корупция осем гранични полицаи
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Февруари 2018 14:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обвиниха в корупция осем гранични полицаи

/КРОСС/ Специализираната прокуратура обвини осем гранични полицаи от ГКПП „Малко Търново" за участие в организирана престъпна група. Те бяха заловени при специализирана операция на ДАНС и Дирекция „Вътрешна сигурност" на МВР.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата действала от декември 2016 г. до декември 2017 г. Разследването установило, че полицаите искали преминаващи границата неголеми суми в лева и валута, за да си затворят очите при нарушения.

Подкупи са искани от пътуващи с неизрядни документи- например при извеждане на деца от един родител, без пълномощно от другия, от стюарди на автобуси и шофьори на чужди камиони, за да минат по бързо бариерата, включително и за да не бъдат проверявани обстойно багажите и товарите.

От човек са събирани между 20 и 60 лева. Парите били внасяни в „обща каса", най-често при конкретен началник на смяна, а след края на работния ден са били разпределяни помежду участниците.

Държавното обвинение е поискало отстраняването им от работа. С постановление на прокуратурата, след ареста те са пуснати срещу парична гаранция.