Путин: Сталинградската битка е най-великата в историята на човечеството
Секция: Русия
02 Февруари 2018 19:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Сталинградската битка е най-великата в историята на човечеството

/КРОСС/ Русия отбеляза в петък 75-ата годишнина от Сталинградската битка през Втората световна война, превърнала се в символ за съпротивата на страната срещу нацистите, предаде АФП.

Владимир Путин, който на 18 март се бори за четвърти президентски мандат, пристигна във Волгоград - сегашното име на града, където имаше военен парад с участието на 1500 войници, десетки бронирани машини и изтребители, които летяха над хилядите зрители.

Битката през 1942-1943 г. на река Волга бе една от най-кръвопролитните в историята. Тя бе съкрушително поражение за нацистка Германия и прославяна от Москва като събитие, поставило началото на спасяването на Европа от Адолф Хитлер.

Няма друга такава битка в историята на човечеството. Тя е най-великата битка не само във Втората световна война, но и в цялата история на човечеството, заяви Путин пред множество ветерани, с които се срещна във Волгоградската филхармония за концерт за годишнината. Единната съпротива, готовността за саможертва и духовната мощ бяха наистина непобедими, неразбираеми и плашещи за врага, каза той.

Защитниците на Сталинград ни оставиха велико наследство: любов към Родината, готовност да се защитават интересите и независимостта й, да не се огъваме пред каквито и да са изпитания, подчерта Путин, призовавайки руснаците да следват примера на своите предци.

Президентът специално благодари на ветераните за великата победа при Сталинград, в която те спасиха родината си, за самоотвержеността им и за всичко, което те са направили за страната си.
Президентът произнесе слово и пред младите активисти на движението "Доброволци на Победата", като призова младото поколение не само да се гордее с миналите победи, но и да постига свои собствени резултати, за да бъде достойно за паметта на предците си. Най-важното, според него, е и в мирно време да бъдем достойни за онези хора, които проявяваха такива качества в боевете за Сталинград.

По данни на руски и германски източници в грандиозната битка през зимата на 1942-43 г. са загинали общо над 2 млн. души - както войници и офицери и от двете страни, така и обикновени граждани. Грандиозната битка приключи на 2 февруари 1943 г. с пълната капитулация на германските войски, командвани от фелдмаршал Фридрих Паулус, обкръжени от съветската армия. Всичките се предават в съветски плен начело с командира си.

Преди това във Волгоград, който бе преименуван така през 1962 г., имаше военен парад. Начело на колоната се движеше легендарният съветски танк Т-34. На парада бяха показани за първи път и най-модерни оръжия от арсенала на руската армия - оперативно-тактическия ракетен комплекс "Искандер", реактивни системи за залпов огън "Смерч" и "Торнадо", зенитен ракетен комплекс за противоракетна отбрана С-400. В колоните бяха още самоходни гаубици, танкове Т-90, бойни машини на пехотата, бронирани автомобили "Тигър", а в небето летяха хеликоптери Ми-28, Ка-52 и Ми-35, бомбардировачи Су-24М и Су-34, изтребители Су-27 и Су-30М2.

За отбелязване на годишнината пътните полицаи във Волгоград бяха в униформи на Червената армия.