Неясна пауза на коалиционните преговори в Германия
Секция: ПОЛИТИКА
04 Февруари 2018 14:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неясна пауза на коалиционните преговори в Германия

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нейните консерватори са изправени пред трудни преговори със социалдемократите-СПД днес, стремят се да формират управляваща коалиция, но не е ясно дали ще могат да приключат преговорите, съобщава "Ройтерс".

Повече от четири месеца след национални избори най-голямата европейска икономика е в политическа парализа, предизвиквайки загриженост сред инвеститори и партньорски страни, в способността си да провежда политика по ключови въпроси като Брекзит и реформа в еврозоната.

Консерваторите и СПД бяха определили днешния ден краен срок, за да се споразумеят за подновяване на "голямата коалиция" от 2013 г., но някои политици заявяват, че дискусиите могат да продължат в понеделник или вторник.

"Все още не е възможно да се каже колко дълго ще трае - вчера поставихме добри основи, но все още има важни въпроси, които трябва да бъдат решени", коментира Меркел, преди преговорите днес.

Преговарящите постигнаха споразумения за енергетиката и селското стопанство в събота, но продължават да имат разногласия по здравеопазването.

Меркел, която залага на СПД за осигуряването на четвъртия си мандат, коментира: "Отивам на разговори с добра воля днес, но също така очаквам, че ще се сблъскаме с трудни преговори".

Лидерът на СПД Мартин Шулц заяви, че двете страни са се доближили по много въпроси през последните дни, но остават разногласия с искането на партията му да премахне фиксираните трудови договори за работниците и призива да се замени двойната публично-частна здравна система на Германия с една застрахователна система за всички.

Политиката в областта на здравеопазването и пазара на труда е от решаващо значение за СПД, чиито 443 000 членове, могат да наложат вето на всякакви окончателни коалиционни сделки.

"Трябва да преговаряме много, много интензивно по тези въпроси днес и мисля, че споразуменията са възможни, но все още не са постигнати", каза Шулц.