"Спейс Екс" изстреля най-мощната ракета в света, прати автомобил в Космоса
Секция: Технологии
07 Февруари 2018 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Спейс Екс" изстреля най-мощната ракета в света, прати автомобил в Космоса

/КРОСС/ Най-мощната ракета носител в света - „Фалкън Хеви", беше изстреляна от космодрума „Кейп Канаверал". Ракетата на компанията „Спейс Екс" се смята за стъпка към целта ѝ за извеждане на хора на Марс.
За доказателство колко е мощна, на борда на „Фалкън Хеви" е качен... автомобил. Електрически роудстър „Тесла", компания, която също като „Спейс Екс" е собственост на Илън Мъск.

„Изключително развълнуван съм и се гордея с целия ни екип. Създадохме най-голямата ракета в света. Още ми е трудно да повярвам, че това вече е факт. През цялото време не можех да спра да си представям експлозия и как ракетата пада стремглаво надолу", коментира Мъск.

Изстрелването и финалът на мисията бяха успешни. Зад волана на автомобила „Тесла" е седнал манекен, който отпътува на вечно и безкрайно пътуване в Космоса, в компанията на емблематичния надпис от "Пътеводител на Галактическия стопаджия": „Без паника!".

Идеята на "Спейс Екс" е в близкото бъдеще към Марс да могат да пътуват хора. При това евтино - високата колкото 23-етажна сграда ракета е разработена така, че трите ѝ части да могат да се върнат обратно на земята и да бъдат използвани отново.

Двата странични ускорителя се приземиха обратно в „Кейп Канаверал" за повторно използване, а централният ускорител трябва да се върне върху кораб - дрон в Атлантическия океан.

video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=212&v=B1KHv3-dHDM