Половината от ползващите интернет българи са готови да си дадат личните данни онлайн
Секция: Технологии
07 Февруари 2018 08:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Половината от ползващите интернет българи са готови да си дадат личните данни онлайн

/КРОСС/ Близо 50% от българите, ползвали интернет, са били склонни да предоставят обща лична информация за себе си онлайн, сочи проучване на Евростат за нагласите на интернет потребителите в Европейския съюз през 2016 година, предава БНР.

Анализът показва, че едва около 20% от българите са споделили лични данни, а само 9 на сто, са се възползвали от плащане по интернет.

Средно между 75 и 80 на сто от сънародниците ни са използвали интернет за видео или телефонни разговори, участие в социални мрежи, изпращане на електронна поща и четене на новини.

Проучването сочи още, че делът на потребителите на интернет в Евросъюза, предоставили лична информация в мрежата варира от 30 процента "предпазливост" в Румъния, до 90 процента "либералност" в Люксембург.

Едва 3 на сто от потребителите на Интернет в ЕС са се сблъскали със злоупотреби с лична информация или други нарушения на неприкосновеността на личния живот. Такъв е и процентът на потребителите, претърпели финансови загуби от получаване на измамни съобщения или пренасочване към фалшиви уеб сайтове, отчита Евростат.