Няма информация за пострадали българи от земетресението в Тайван
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Февруари 2018 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няма информация за пострадали българи от земетресението в Тайван

/КРОСС/ Няма информация за загинали или пострадали български граждани вследствие на силното земетресение в Тайван, регистрирано в късните часове на 6 февруари 2018 г., обявиха от Министерството на външните работи.

В резултат на снощния трус в района на град Хуалиен са загинали двама души, а 219 други са ранени след срутването на хотел и три други сгради, изнасятк официалната информация от ведомството. Над 830 души са евакуирани временно във физкултурен салон и сгради на началното училище Чунхуа в Хуалиен. Над 1900 домакинства са били с прекъснато електрозахранване, а над 40000 - с прекъснато водоснабдяване. Очаква се възстановителните работи да приключат до края на днешния ден-7 февруари, но училищата и офисите в града ще останат затворени.

Местните власти са изпратили на място специални екипи, включително 20 спасителни кучета. В центъра за реакции при бедствия в град Хуалиен е изпратен и екип, който да подпомага засегнати чуждестранни туристи. По информация на Централното бюро по метеорология на Тайван, в района на Хуалиен от началото на месеца до сега са регистрирани няколко земетресения с магнитуд 5-та и по-високи степени по скалата на Рихтер, последвани от вторични трусове.

Властите предупреждават, че през следващите две седмици са възможни вторични трусове с магнитуд над 5-та степен по скалата на Рихтер.

В тази връзка Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи или пътуващи в района на Хуалиен, да се информират своевременно за развитието на ситуацията и да следват стриктно указанията на отговорните местни власти.

При необходимост, българските граждани могат да потърсят съдействие и актуална информация от българското посолство в Пекин на телефони +86 10 6532 1946 и +86 10 6532 1916.