Протест и контрапротест срещу президентското вето за земеделските земи пред парламента
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Февруари 2018 15:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протест и контрапротест срещу президентското вето за земеделските земи пред парламента

/КРОСС/ Недоволни от ветото на президента Румен Радев върху промени в закони за земеделските земи и противници на тези промени, които според тях улеснявали застрояването, протестираха днес пред Народното събрание в София, съобщава БНР.

В 11 часа пред парламента започна протест срещу наложеното от президента Радев вето върху промените в Закона за посадъчния материал и свързаните с него 15 други закона, един от които е Законът за опазване на земеделските земи. Протестът е организиран от Национална асоциация "Българско Черноморие" и според недоволните от ветото спорните промени са направени за облекчаване на административната тежест върху собствениците на земи.

Одобрените от парламента промени в Закона предвиждат собствениците на земеделски земи със сменено предназначение, които не са успели да започнат строителство в законовия срок, да могат да препотвърдят статута на земите си, за да не се превръщат те отново в ниви. Собствениците имаха шестгодишен срок, който изтече през май 2017 година, да започнат реализация на инвестиционните си намерения, в противен случай земята в регулация отново трябваше да стане земеделска.

Още миналата година депутати от "Обединени патриоти" и ГЕРБ предложиха корекция, удължаваща този срок, но тя не беше приета.

В края на миналата година сходни текстове отново бяха предложени от "Обединени патриоти" и те бяха приети в края на януари.

От мотивите към ветото се вижда, че президентът Радев не е съгласен с правилата за промяна на предназначението на земеделските земи. Според президента актуализираните текстове не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение и само при доказана нужда.

Според протестиращите пред парламента срещу ветото промените са в полза на държавата и са срещу малкия бизнес и дребните собственици на земи. Протестът продължава с надеждата депутатите да излязат и да чуят аргументите на хората, които са се събрали, още повече, че днес следобед земеделската комисия ще гледа отново промените в Закона.

Димитър Канариев от Национална асоциация "Българско Черноморие" - един от организаторите на протеста - заяви, че спорните промени са направени за облекчаване на административната тежест върху собствениците на земи, а ветото засяга конституционните права на частната собственост:

„Говорим само за 0,001 процент от поземления фонд на страната, а ощетени са около 1800 български семейства, подчертавам, в цялата страна. Между 18 и 20 процента са в приморските области. Не говорим за имоти зад плажната ивица. Таксите, които държавата е прибрала и по сега действащия закон, говорим за няколко десетки милиона лева.

Президентът е подведен да наложи вето, защото промените в закона защитават правото на дребния собственик да се разпорежда със земята си без ограничение и срокове. Ние си защитаваме собствеността, правото да изкарваме хляба на нашите семейства", казва Димитър Канариев.

В 12.30 ч. граждани и неправителствени организации започнаха друг протест - срещу приетите изменения в Закона за опазване на земеделските земи. С тях се улеснява промяната на предназначението на земеделските земи за застрояване и се удължават вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението, обясни Димитър Кацов от Гражданска инициатива "Да спасим Карадере", който даде пример с пустеещите заради променено предназначение земеделски земи по Черноморието.

„Три-четири дружества държат стотици декари, които някога са били земеделски земи. В момента от ниви са станали храсталаци, защото са обрасли и са запустели. Със сигурност има и дребни собственици, но трябва да се видят и тези хора - колко от тях са имали намерение да правят нещо конкретно и колко от тях са се надявали да продадат земята си скъпо и това е била единствената цел", заяви Димитър Кацов.