Решават да останат ли в ареста задържаните за отвличането на Адриан Златков
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Февруари 2018 08:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Решават да останат ли в ареста задържаните за отвличането на Адриан Златков

/КРОСС/ Софийският апелативен съд решава дали да останат в ареста четиримата задържани за отвличането на Адриан Златков през лятото на миналата година.

Адриан Златков беше отвлечен в края на август край дома си в Герман. В продължение на 12 дни МВР не успя да залови извършителите и накрая бащата Тони Златков бе принуден да плати откуп, за да върне сина си. Четирима души бяха задържани 5 месеца след отвличането, а за събирането на доказателствата съдействие оказали сръбската полиция и прокуратура.

Оставиха в ареста задържаните за отвличането на Адриан Златков

На първа инстанция съдът остави в ареста Ивайло Борисов-Ториното, Мартин Марков, Георги Джамбазов и Здравка Стефанова, тъй като се смята, че са съпричастни към отвличането, макар и доказателствата срещу тях да косвени. Адвокатите на четиримата обвиняеми определиха това като абсолютен прецедент.

Съдията по делото обясни, че макар и само косвени, доказателствата са достатъчни, за да четиримата да бъдат задържани. Тя обаче допълни, че само въз основа на тези доказателства четиримата не могат да бъдат осъдени и ако не се съберат нови, е напълно възможно те да бъдат оправдани.

Според прокуратурата Стефанова и Джамбазов са осигурили и зареждали сръбски SIM карти, както и мобилни телефони, с които са се водели преговорите с бащата на Адриан. Ториното и Марков пък са осигурили колата, с която е похитен, и автомобила, с който е придвижен до мястото, където е бил държан.

Сръбските власти предоставили на българските си колеги данни за датите и часа, на които са били активирани картите. Според тяхната информация на 8 август Георги Джамбазов е бил в Сърбия.

Той е бил в Димитровград в магазин за мобилни телефони, като част от SIM картите са активирани на този ден в Димитровград. Останалите карти били активирани на 6 септември. Според прокуратурата в деня на предаване на откупа автомобилът на Стефанова и Джамбазов е бил засечен в района на магистрала "Тракия" близо до мястото, където е извършено предаването на парите.