Турция скочи срещу Европарламента, отдавна бил изгубил възможността да му се има доверие
Секция: СВЯТ
09 Февруари 2018 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция скочи срещу Европарламента, отдавна бил изгубил възможността да му се има доверие

/КРОСС/ Като „скърпени безпочвени обвинения с цел критика" определя в своя позиция турското външно министерство приетата днес резолюция на Европейския парламент за ситуацията с правата на човека в южната ни съседка. Според Анкара журналисти, депутати и правозащитници са арестувани не заради работата им, а от независимо правосъдие поради повдигнати обвинения.

Според турското външно министерство документът на Европарламента не разбира ситуацията в Турция и борбата с тероризма, която страната води. Приемането на ефективни мерки като въвеждането на извънредно положение е „най-естествено право" на Турция. В прессъобщението се казва още, че решението не е изненадващо за институция, позволяваща в сградите ѝ да бъдат опъвани „парцалите", тоест флаговете на терористични организации. Европейският парламент отдавна е загубил възможността да му се има доверие и поради това Анкара счита резолюцията за невалидна, завършва документът.

Позицията отново подчертава, че операция „Маслинова клонка" се основава на правото на страните на самозащита, записано в чл. 51 от Устава на ООН и е в съответствие с международното право. Това подчерта на 7 февруари и министърът на европейските въпроси Йомер Челик в отговор на критики от страна на френския външен министър. Вчера Йомер Челик написа в „Туитър", че реакциите против турската военна операция в Африн показват докъде стигат двойните стандарти в борбата с тероризма. По думите му някои страни, които молят за турската помощ срещу терористични организации, ги подкрепят, когато Турция се бори против тях.