Нови масови арести в Турция - задържат се партийни функционери
Секция: СВЯТ
09 Февруари 2018 14:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови масови арести в Турция - задържат се партийни функционери

/КРОСС/ В Анкара, Истанбул и Измир едновременно са извършени нови масови арести, като основният прицел е към активисти на легалната и парламентарно представена кюрдска Демократическа партия на народите (ДПН) пише вестник „Джумхуриет", цитиран от „Фокус".

Операциите по претърсване, обиск и задържане са по указания на Главната републиканска прокуратура в Анкара по повод публични изяви срещу турската военна операция „Маслинова клонка" в района на сирийски град Африн. Сред задържаните в Истанбул е и проф. д-р Онур Хамзаоглу - говорител на Демократичния конгрес на народите (ДКН). Издадена е заповед за арест и на съпредседателя на ДПН Серпил Кемалбай. Извършен е обиск и изземване в дома на другия говорител на ДКН - Гюлистан Кочигит в дома й в град Измир.

Прави впечатление, че арестите се извършват в края на седмицата - в навечерието на конгреса на ДПН.

Освен кюрдски активисти, сред задържаните са зам.-генералният председател на Социалистическа партия на потиснатите (СПП) Фадиме Челеби, говорителите на Зелената лява партия (ЗЛП) Ейлем Тунджаели и Наджи Сьонмез, съпредседателят на Социалистическата пария на повторното освобождение (СППО) Ахмет Кая, членът на ръководството на Федерацията на дружествата на социалистическата младеж (ФДСМ) Йозджан Саръ, както и говорителят Платформата за социалистическа солидарност (СОДАП) Кезбан Конукчу, посочва още „Джумхуриет".