Малък астероид ще премине много близо до Земята
Секция: Наука
09 Февруари 2018 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Малък астероид ще премине много близо до Земята

/КРОСС/ Астероид преминава днес близо до Земята. Това ще е вторият само за седмица, съобщава БТВ. Новооткритият астероид ще премине на 64 000 км от Земята половин час след полунощ българско време. Това е по-малко от една пета от разстоянието до Луната.

Размерът на астероида, наречен, 2018 СВ, е 15 м на 40 м. Той вероятно е по-голям от експлодиралия над Русия преди 5 години.

Пол Чодас, мениджър на Центъра на НАСА за близки до Земята обекти, каза, че астероидите с такъв размер обикновено не се доближават толкова до Земята. Това се случва един или два пъти годишно. Макар и днешното прелитане на астероида да не е забележително с нищо, "то ни напомня, че астероидите могат да преминават много близо до нашата планета и е важно да ги следим", обясни Чодас.

Във вторник друг астероид премина на разстояние 186 000 км от нас, което е приблизително половината от разстоянието до Луната. И двата астероида бяха открити на 4 февруари от астрономи от финансирания от НАСА проект "Каталина" в Аризона. Миналата година бяха открити над 2000 близки до Земята астероиди.

Голям астероид, наречен Апофис, чийто диаметър е изчислен на 300 м, ще премине на една десета от разстоянието между Земята и Луната през 2029 г. Междувременно астрономите следят за астероиди в космическите сенки.

"Тези астероиди са прекалено малки, за да бъдат забелязани, докато не се приближат до нашата планета - каза Чодас. - Такъв беше случаят с Челябинския метеорит, паднал в Русия на 15 февруари 2013 г., който причини много щети, но навлезе в атмосферата като огнена топка съвсем неочаквано".