139 години парламентарен живот в България
Секция: Анализи
10 Февруари 2018 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
139 години парламентарен живот в България

/КРОСС/ На 10 февруари 2018-а отбелязваме 139 години от свикването на Учредителното събрание, с което е поставено началото на парламентарния живот у нас. То е било открито в сградата на бившия турски конак във Велико Търново, където тогава пристигат 229 български народни представители. Тяхната основна задача била създаването на най-важния държавнически документ - Конституцията. И до днес в музея „Възраждане" в старата столица са запазени някои от личните вещи на депутати, както и звънецът, с който са били откривани заседанията.

Първото Народно събрание било открито от руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков. За председател на Учредителното събрание бил избран екзарх Антим I, а в него участвали 229 български народни представители, чиято задача била да изработят конституцията и да изберат столица.
„Всички учредители имат едно усещане, че правят нещо изключително, уникално. От друга страна тежкото усещане, че българската общност, която вече е било призната за такава, но на пет части по силата на Берлинският договор. Така, че това е най-силното вълнение как да се справим с това разпокъсване", коментира пред БНТ историкът проф. Петко Петков.

По онова време се оформили две политически групи, които поставят основата на първите политическите партии у нас - либералната и консервативната.

„Първият им сблъсък е какво ще правим с покъсаното отечество и там се появяват първите течение между депутатите - едните са готови да преустановят събранието, за да се постигне национално обединение, а другите предлагат да се направи един мемоар, един протест и да се работи по основният закон", допълва проф. Петков.

Учредителното събрание изработва конституция, която остава в историята с наименованието "Търновска конституция" и провъзгласява българската държава за конституционна монархия с еднокамарен парламент, а основният закон на държавата е подписан на 16 април 1879 година от всички народни представители.