България получи подкрепа от ООН чрез програмата Хабитат
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Февруари 2018 18:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България получи подкрепа от ООН чрез програмата Хабитат

/КРОСС/ България, Малайзия, Бахрейн, Ангола и Парагвай получиха финансиране по съвместен проект на ООН чрез програмата Хабитат за проследяване на интегрираните инвестиции в градовете и жилищната политика, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това стана ясно по време на първата съвместна среща на участващите държави и партньори в проекта "Укрепване на капацитета на националните и местните власти за формулиране и прилагане на жилищни политики и стратегии", в която участие взе заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Срещата се състоя в рамките на Деветото издание на Световния градски форум, който се провежда в Куала Лумпур, Малайзия. На нея бе представен проектът, както и работен план за осъществяване на дейности през следващите 2 години, какъвто е срока за изпълнението му.

Зам.-министър Деница Николова изказа своите благодарности към представителите на програма Хабитат на ООН за включването на България в проекта за укрепване на капацитета на националните и местните власти, които да могат да формулират и прилагат интегрираните градски стратегии и в частност жилищна политика в подкрепа на изпълнението на целите за устойчиво развитие. „Темата за жилищното осигуряване трябва да бъде призната като един от основните приоритети в градското развитие", отбеляза зам.-министър Николова.

Зам.-министър Николова обърна внимание, че за Министерството на регионалното развитие и благоустройството и българското правителство приоритетни са интегрираното градско развитие, стартирането на дейности в областта на децентрализацията и жилищната политика. Тя запозна участниците с част от спецификите на жилищния сектор в България и посочи, че 96% от собствеността е частна. Пред участниците във форума зам.-министър Николова обясни, че в България е разработена и успешно се изпълнява програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, в която държавата инвестира 1 млрд. евро от държавния бюджет. В допълнение, над 200 млн. евро са средствата, които са предоставени от Оперативната програма „Региони в растеж" в подкрепа на мерките за постигане на по-висока енергийна ефективност.
С изпълнението на дейностите по проекта се очаква да се даде възможност чрез анализи, обмяна на опит и добри практики да се създадат модели за успешно надграждане на постигнатите резултати в градското развитие и жилищна политика. В хода на изпълнението, Хабитат ще предостави външна експертиза, която да допринесе за успешното реализиране на проекта.

Програмата на Организацията на обединените нации (UN-Habitat), насърчава устойчивото развитие нанаселените места и устойчивото градско развитие чрез разработване на политики, изграждане на капацитет, генериране на знания и укрепване на партньорствата между правителствата и гражданското общество. Програмата има и за цел да популяризира социално и екологично устойчиви градове.