Русия настоя за сдържаност по границата между Израел и Сирия
Секция: Русия
10 Февруари 2018 15:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия настоя за сдържаност по границата между Израел и Сирия

/КРОСС/ Руското министерство на външните работи призова всички въвлечени страни към сдържаност и недопускане на ескалация на напрежението във връзка с ескалиралото напрежение на границата между Израел и Сирия, след като първо ирански безпилотен самолет беше свален от израелската армия, а след това бяха предприети въздушни атаки, които пък доведоха до свален Ф-16 от сирийската противовъздушна отбрана.

„Настойчиво призоваваме всички намесени страни да проявят сдържаност и да избягват всякакви действия, които могат да доведат до усложняване на ситуацията. Смятаме за необходимо уважението на суверенитета и териториалната цялост на Сирия и на другите страни от региона", пише в официално заявление на министерството.

От ведомството подчертават, че Москва смята за недопустимо създаването на заплахи за намиращите се в Сирия руски военнослужещи.

В същото време стана ясно, че Израел се е обърнал към Русия за съдействие за намаляване на напрежението. Израелските власти са предали на Москва послание, в което изразяват стремеж към по-скорошно разрешаване на граничния инцидент и в което предупреждават, посочвайки като пример настоящите събития, заплахата, която иранското присъствие в Сирия, представлява.

Според израелски медии Тел Авив е поискал намеса от страна на Москва, за да не допуска ескалация на напрежението. Аналогично послание е било предадено и на САЩ.