Над 5500 души посетиха Народното събрание в Деня на отворените врати
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Февруари 2018 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 5500 души посетиха Народното събрание в Деня на отворените врати

/КРОСС/ Над 5500 граждани, повечето от които млади хора, посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати на парламента. Инициативата на законодателната институция е по повод 139-ата годишнина от Учредителното събрание, съобщават от пресслужбата на парламента.

В Народното събрание посетителите можеха да видят оригиналите на Търновската конституция, приета от Учредителното събрание на 16 април 1879 г., и на т.нар. Сребърна конституция - издадена през 1911 г. Гостите на институцията можеха да разгледат документалната изложба „Основите на българския парламентаризъм", пленарната зала, както и постоянната експозиция, свързана с историята на Народното събрание.

Между 10 и 30 минути изчакваха желаещите да се снимат на мястото на председателя на Народното събрание и да докоснат звънеца, с който се откриват и закриват заседанията на парламента. Гражданите проявиха интерес към местата, които заемат в пленарната зала президентът, министър-председателят и членовете на Министерския съвет. Имаше и такива, които „провериха" как работи системата за гласуване, разговаряха помежду си на местата, на които обичайно стоят народните представители или „даваха" изявления за представителите на медиите.

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов посрещна най-нетърпеливите посетители, сред които бяха ученици от столичното 129-то училище „Антим І" и студенти по право. Той разговаря с младежите и изрази увереност, че те отново ще посетят законодателната институция.