Нови протести срещу насилието в детските градини
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Февруари 2018 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови протести срещу насилието в детските градини

/КРОСС/ Протести под надслов „Не на насилието в детски градини и училища" се проведоха във Варна и Пазарджик и предстои в Плевен.

Първият от серията беше вчера в Бургас, а повод за недоволството на родителите стана скандалният случай с малтретираните деца в ОДЗ „Брезичка" в морския град.

Протестите са в подкрепа на гражданска инициатива с 14 предложения за промени в системата на образованието, внесени в парламента на 4 август. Сред внесените предложения са - директорите на детски градини, ясли и училища да се явяват на конкурс на всеки четири години, повишаване заплатата на учителите, намаляване броя на децата в групите, ранно пенсиониране за учителите.

Въпреки лошото време във Варна се събраха десетки хора.

„Тук сме, защото искаме да няма насилие върху нашите деца в ясли, детски градини и училища. Искаме да се поставят камери така, както нас ни наблюдават докато работим и нямаме нищо против, защото си вършим работата и даже забравяме, че има камери.

Проверката е висша форма на доверие. По този начин всеки ще гарантира качествено да си върши работата и коректно си е заработил заплатата", коментира една от протестиращите майки пред БНТ.

На въпрос видеокамерите ще решат ли проблема, протестиращите отговарят:

„Не, те са част от решаването на проблемите, които няма да се решат бързо. И заради това трябва да има някакво видео наблюдение, за да сме сигурни къде оставяме децата си и какво се случва с тях. Защото системата е под всякаква критика".

Организаторът на протеста Васил Николов, пък коментира пред БТВ:

„Протестите са под надслов „Не на насилието", но всъщност са в подкрепа на нашата национална гражданска инициатива, която в момента е в Народното събрание. Тя е с редица предложения за промени в образователната ни система. Това е началото на едни промени, които чакаме вече десетки години. Нашата образователна система стои на едно място и тъпче, а светът се променя, затова искаме да се адаптира към новия свят. Не сме против учителите и общините, напротив - очакваме тяхната подкрепа, за да поставим началото на тази толкова дълго чакана промяна".