Фандъкова: Смятам, че е добре да има видеонаблюдение в детските градини
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Февруари 2018 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фандъкова: Смятам, че е добре да има видеонаблюдение в детските градини

/КРОСС/ Лично моето мнение е, че е добре да има система за видеонаблюдение, имаме вече такава практика и тя работи добре. Готови сме да подкрепим финансово всяка детска градина и ясла, която постигне консенсус за въвеждане на видеонаблюдение. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за предаването „Здравей, България" по „Нова телевизия".

Във връзка появилия се в интернет пространство клип, на който се вижда как възпитателка в детска градина упражнява форми на насилие върху деца, Фандъкова коментира, че хора като нея не трябва да са в системата, защото това е престъпление.

„Сигурна съм, че и органите на реда ще се самосезират и случаят ще бъде разследван и наложена съответната санкция. В обществото трябва да има пълен консенсус, че за хора, които упражняват физическо или психическо над деца, място в системата няма. Условията за работа са тежки - това са трудни дейности, изисква се мотивация, но няма оправдание за насилие над деца. Това трябва да е политика, както на държавно и местно ниво, така и на ниво детска градина. Моето виждане е, че в такъв случай трябва да се реагира бързо, за да се даде ясен знак на останалите", каза още тя и посочи, че случаи като този внасят огромно недоверие в системата и изрази съжаление за онези хора, които са професионалисти и си вършат съвестно работата.

„Смятам, че видеонаблюдението е възможност да се контролира и да се вижда истината, затова в нашите детски градини и социални домове въведохме външно видеонаблюдение - в 80% от детските имаме такова, а в 50% и вътрешно видеонаблюдение. Но това трябва да бъде консенсусно решение и на директорите и родителите, защото не всички от тях са съгласни по този въпрос. Лично моето мнение е, че е добре да има такава система, имаме вече такава практика и тя работи добре. Затова искам да поощря и останалите за същото. Ние сме готови финансово да подкрепим всяка детска градина и всяка детска ясла, в която се постигне този консенсус. Реалното наблюдение в реално време би следвало да става от директора или от оторизиран от него служител, записът да се пази един месец и при съмнения родителите да могат да го погледнат по съответния ред. Въпросът не е лесно решим, но мисля, че сме намерили правилния път. Но наистина моля колегите директори да убедят родителите, че това е добър вариант", каза още Фандъкова.

Тя уточни, че мерките, които се взимат, са намаляване на броя на децата на групите в детски градини, увеличаване на заплащането и мотивацията на учителите, строителство на нови сгради и по-добри условия на труд.

„Тази година завършваме четири нови детски градини и продължаваме строителството на още девет", обясни тя.