Филмовата академия в САЩ избра български фестивал за официален партньор на наградите OSCAR® в Източна Европа
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Февруари 2018 11:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филмовата академия в САЩ избра български фестивал за официален партньор на наградите OSCAR® в Източна Европа

/КРОСС/ IN THE PALACE International Short Film Festival получава правото да изпрати предложения от три категории за официалната селекция през 2019-та година (или за 91-вото издание)

Най-утвърденият фестивал за късометражно кино в Източна Европа, насочен към промотирането на филми, нови медии и дигитални изкуства с дължина под 27 минути, се готви за своето 15-о поредно издание. Освен кръглата годишнина, IN THE PALACE International Short Film Festival ще отпразнува и безпрецедентен успех - от тази година фестивалът е одобрен официално от Филмовата академия в САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences) да изпраща за разглеждане от комисията победителите си в три категории. Това означава, че най-добрият късометражен игрален и най-добрият късометражен анимационен филм от международната селекция, както и победителят в националната ни надпревара ще имат възможността директно да влязат за разглеждане и да се борят за номинациите за Оскар в съответната категория още за 91-вото връчване на наградите (Animated Short Film/Live Action Short Film category of the Academy Awards®). Tова признание e без аналог в историята на българската филмова индустрия и нарежда IN THE PALACE до фестивали като Сънданс, Берлинаре, както и знаменитите премии „Гоя", „Сезар", кино събитията в Клермон-Феран, Локарно и други от този ранг.

IN THE PALACE се провежда по традиция в Двореца и Ботаническата градина в Балчик в последната седмица на месец юни. Наред с прожекциите на селектираните творби, избирани ежегодно от над 3000 заявки от цял свят, събитието е обогатено с редица интригуващи изненади и акценти. На тазгодишното издание от 23-и до 30-и юни платформата отново ще даде място за изява както на младите кинотворци, така и на утвърдените професионалисти.

Категориите, в които се провежда основната надпревара за най-добър късометражен филм, са четири: игрален, документален, анимационен и експериментален, а наградният фонд се равнява на 10 000 евро в злато. Журито е съставено от уважавани специалисти от цял свят, а крайният срок за изпращане на заявки е 15-и март. Селектираните творби ще бъдат обявени на 1-ви май 2018 г.

Допълнителен изключителен успех за IN THE PALACE донесе и участието със собствен щанд на Пазара на филмовата индустрия, организиран от Международния фестивал за късометражно кино в Клермон-Феран от 2-и до 10-и февруари. Събитието във Франция е най-големият и престижен браншови форум, посветен изцяло на късата кино форма. Присъствието на IN THE PALACE беше свързано и с оказване на професионална подкрепа на селектирания в международната състезателна програма български филм „Срам" на режисьора Петър Крумов, който фестивалът Клермон-Феран отличи като своята номинация за Европейските филмови награди. Младият талант е взимал участие в редица инициативи на IN THE PALACE, сред които програмата Filmer Forge - в панели, водени от изтъкнати професионалисти като Кшищов Зануси и Пиер Бисмут, както и в сесии за подпомагане на нови филмови проекти, които Петър Крумов неколкократно печели.

"Петър отдавна е част от семейството на IN THE PALACE и за нас е изключително важно, че споделяме пътя до големия финал заедно", разкрива екипът на фестивала, „През последните години изградихме стабилни позиции в професионалния световен късофилмов сектор, а това ни позволява да продължим да подкрепяме българските достойнства в сферата по-добре от всякога. 2018 година започва паметно за нас и родните късометражни филми".

IN THE PALACE се организира от фондация „Формат СФФ" и читалище „Вещина" в партньорство и с подкрепата на Държавен културен институт „Културен център „Двореца" - Балчик, Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски", Национален филмов център и Програма Еразъм+ на Европейската комисия.
Повече информация ще откриете на https://www.facebook.com/inthepalace/.