Обсъждат ново разширение на "зелената зона"
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Февруари 2018 17:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обсъждат ново разширение на "зелената зона"

/КРОСС/ „Зелeната зона" в София се увеличава. Очаква се платено паркиране да обхване нови територии от кварталите „Оборище", „Възраждане", „Лозенец" и „Красно село". Разширението на зоната е поискана от районните кметове, а последната дума има Столичният общински съвет.

След като през септември „Лозенец" и „Средец" се присъединиха към зелената зона за паркиране, сега за същото настояват и кметовете на „Оборище", Възраждане", „Красно село" и горната част на „Лозенец". До това се стигна след обществени обсъждания с жителите на засегнатите райони. Основният им мотив е, че по този начин ще паркират по-лесно пред домовете си, както и че така ще се освободят зелените площи от паркираните автомобили.

По предложението на районния кмет на „Красно село" Христо Апостолов, платеното паркиране ще обхване зона в карето от улици между булевардите „Иван Гешов", „Пенчо Славейков", „Ген. Тотлебен" и „Георги Софийски".

За „Възраждане", кметът Савина Савова предлага зелена зона за се обособи между булевардите „Сливница" „Константин Величков", „Александър Стамболийски", „Ген. Скобелев", улиците „Опълченска" и „Димитър Петков".

Район „Оборище" вече частично се сдоби със зелена зона. Сега новото предложение на кмета Васил Цолов е да се присъединят улиците в карето между булевардите „Христо и Евлоги Георгиеви", „Данаил Николаев", „Ситняково" и улиците „Черковна" и „Султан тепе".

През есента и долната част на „Лозенец" мина към зелената зона. Сега същото се предлага и за останалата част от района.

Утре на заседание на ресорната комисия към Столичния общински съвет ще бъдат разгледани предложенията на районните кметове. Местният парламент ще се произнесе окончателно на 22-и февруари.

Цената за един час престой в „зелена зона" остава 1 лев. За живеещите в тези райони годишен стикер струва 100 лева, ако обаче имате две коли - за втория се плаща 200, а за още един - цената скача със още 100 лева.